Анкета

как да сме по-подготвени за едрия лов

Максимален брой гласове на всеки потребител.
0 (0%)
Максимален брой гласове на всеки потребител.
1 (100%)

Общ брой гласове: 1

Автор Тема: Обучението на Пегаята  (Прочетена 19080 пъти)

boar hunter

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 17
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Обучението на Пегаята
« -: Април 02, 2009, 11:54:08 pm »
   Нека колегите които се занимават с пегая гончета да споделят начини за обучение на тези прекрасни кучета
« Последна редакция: Април 03, 2009, 11:32:25 pm от FaSt-Sh0T »

boar hunter

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 17
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:споделете за пегая
« Отговор #1 -: Април 03, 2009, 11:32:02 pm »
Аз имам общо 14 кучета,като 3 от тях са пегая.1 на 6 месеца и 2 на 3,5.Занимавам се с кучета от дете покраи моя старец в началото,а по късно и сам.Минали са ми много кучета през ръцете,кои по-добри,кои не толкова,но пегая гончетата ме завладяха много бързо и силно.В деня в които до взех на 3,5 месечна възръст го изведох за пръв път/както съм правил и с другите си кучета много преди него на тази възръст/ и ми направи много силно впечатление желанието с което се запознава с миризмите в природата и любопитството му към всичко извън населените места, особенно към дири от диви животни.На 1-та му разходка го заведох на място на което се върти един заек,аз го вдигнах,но хлапето веднага хвана посоката и замръзна на място,наостри слух и испъна опашката,която носеше преди това леко над гърба като стар гонач.С всяка следваща разходка започна да ходи все по-далеч и по-далеч,като не пропускаше храст/гъсти трънки/по пътя си.За сега не се е случило да види заека които е вдигнал и да се спусне по него,но и това ще стане скоро.
   Сестра му е в друг колега от форума и вече може да се похвали с това онова,но ние сме мъже все пак./ Колегата може би ще  сподели опита си/
   А 2-те малките миналата седмица бяха за 1-ви път на разходка за около 2 часа,заек не вдигнахме,но пък си намериха ровено от прасета и се увъргаляха в шумата за маскировка,което все пак е нещо.
   Това е от мен за сега,надявам се и други да споделят в темата!

             НАСЛУКА

boar hunter

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 17
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Обучението на Пегаята
« Отговор #2 -: Април 06, 2009, 10:22:44 pm »
   Днес вече гонихме заек и го изгонихме доста на далеч.Първата му гонка стана точно на 6 месеца и 21 дни Освен това вече имаме и една дива котка в актива си.Ако не беше я зала нямаше да я видим как се скатава на 5 метра от пътеката по която вървяхме,на едно дърво.Щом тръгнахме към нея веднага се мушна в една хралупа в същото дърво.Всичко с което помогнахме на кучето беше,че котака изяде една тояга на излизане от хралупата,с която се подпираше моя приятел.От там на сетне кучето имаше думата!Добре се изказа.  :) Сега мога да я ползвам за 4 месечните си лайки  ;) да се учат да дърпат.И те са млади надежди,тепърва започваме с тях да се учим да хапем и дърпаме.От мен толкова за сега,до следващея път ;)

boar hunter

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 17
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Обучението на Пегаята
« Отговор #3 -: Април 11, 2009, 11:28:03 pm »
хаиде де колеги вклучете се,пишете някои ред

koyot

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 37
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Обучението на Пегаята
« Отговор #4 -: Юни 01, 2009, 07:59:34 pm »
Общ вид,конструкция и поведение:

Куче с ръст над средния и здрав тип конструкция.Височина в холката:при мъжките 58-68 см.,при женските 55-65 см.Височината в кръста е с 1-2 см.по-малка или равна на тази в холката.Индексът на разтегнатост при мъжките е 102-104 см.,при женските 103-105 см. Типът на поведение е уравновесен.Вторичните полови белези са добре изразени.Типичният алюр при търсене на дивеча-широк тръст или  небърз галоп.При преследване-галоп.

Недостатъци и пороци:къси крака,дълги крака,разтегленост или скъсеностна тялото,прекалена сухост или масивност,злоба към хората,грубост,страхливост.Ръст над посочения в недостатък ,под стандартния-порок.

 

Цвят:Най-типичен е белият с черни петна и с жълто-оранжеви петна.Големината на черните петна не е ограничена,включително до мантия покриваща цялото тяло.Жълтото покрива главата,а също рамената и задницата,ако те не са бели.на слепоочията са допустими неголеми тъмни петна.Крайниците и коремът са винаги бели.Допустим цвят е бяло със сиви петна,бяло с яркооранжеви петна,а също и незначителни напръскани петънца.

Недостатъци:Значително количество напръскани петънца,прекалено червени или прекалено жълтипетна.

Пороци:Целият цвят е от гъсти напръскани петна Наличието на миши или кафяви петна ,а също и отсъствие на жълто-оранжеви петна е дискфалифициращ порок.

 

Козина:

На главата,ушите и краката е къса на останалите части по-дълга(4-5 см.)Козината е малко по-удължена на холката и на вътрешната страна на бедрата и не образува кичури Опашката е покрита почти равномерно по цялата си дължина с права ,гъста и средно дълга козина благодарение,на която изглежда дебела.Към края на опашката козината е малко по-къса.Подкосъмът е добре развит.

Недостатъци:прекалено дълъг или къс косъм,реси на опашката,слабо развит подкосъм.

Пороци:вълнист или рунтав косъм ,отсъствие на подкосъм.

 

 

Кожа,мускули и кости:Кожата е плътна,еластична,без гънки,мускулите са добре развити,костната система е здрава.

Недостатъци или пороци:слаборазвита костна система или мускулатура ,гънки на кожата по главата и шията.

 

Глава:

Суха,черепът е продълговат,доста обемист,но не широк.Надочните дъги са слабо изразени.Преходът от челото към муцуната е със забележим плавен отстъп ,но без рязко изразена чупка.Тилната кост е слабо изразена,тилът е леко закръглен.Профилът на муцуната клони към правоъгълник.Устните са плътно прилепнали до челюстите без да увисват.Носната гъба е едра и черна. надочни дъги

Недостатъци:Рязко изразена тилна кост ,силно развити надочни дъги прекалено слабо изразен преход от челото към муцуната ,гърбав нос,прекалено вдлъбната ивица по средата на челото,малки скули и широко чело.

Пороци:масивна ,тежка глава,вирната муцуна,частично или напълно светла или кафява носна гъба,силно гърбав нос.

 

Уши:

Висящи ,умерено тънки,не дълги,с триъгълна форма,леко закръглени по крайщата.Плътно прилягат към главата ,поставени са високо.Могат да имат гънка.

Недостатъци:прекалено дълги или малки,ниско поставени.

Пороци:завити на тръбичка,приповдигнати на хрущяла,прекалено покрити с удължен косъм.

 

 

Очи:

Средно големи,тъмнокестеняви или кестеняви.Разрезът на клепачите е закръглен или леко кос,Крайщата на клепачите са тъмни.

Недостатъци:Светли,малки,хлътнали очи с кръгъл разрез на клепача и светли негови крайща.Дискфалифициращи пороци:разногледи или много светли очи.

 

 

Зъби:

Бели,здрави,едри,добре развити ,плътно прилепнали един до друг.Ножицовидна захапка.

 

Шия:

Закръглена,мускулеста,суха.Дължината и клони към тази на главата.Поставена е на 40-45 градуса спрямо оста на тялото.

Недостатъци:ниско или прекалено високо поставена,плоска,недостатъчно окосмена,масивна или с реси.

 

Гърди:

Широки,дълбоки,с отчасти бъчвообразни ребра,спуснати по лактите или по ниско.

Недостатъци:тесни,бъчвообразни

Пороци:тесни,плоски,слабо развити

 

Корем:

Стегнат,малко над линията над гърдите.

Недостатъци:прекалено стегнат или увиснал

 

Холка:

Достатъчно развита откроява се на линията на гърба.

Недостатъци:недостатъчно развита

Гръб:

Широк,прав,мускулест

Недостатъци:мек

Пороци:увиснал,гърбав.

 

Кръст:

Къс,широк,изпъкнал,мускулест.

Недостатъци:дълъг,прав,увиснал,гърбав

 

Крупа:

Широка,леко полегата.

Недостатъци:тясна,скосена

 

Предни крайници:

Прави,сухи,с добре очертани кости и сухожилия,мускулести.При поглед отпред прави и паралелни.От китката до лакътя овални в разрез,лактите са обърнати строго назад.Дължината на предните крака е около 50 процента от височината на кучето в холката.Ъгълът на съчленението рамо-плешка е близък до 100 градуса.Китките са поставени почти отвесно.

Недостатъци или пороци: Къси крака или прекалено дълги,право рамо,изкривени предраменни кости,наклонени китки,извити навън или навътре лакти,извити навън или навътре лапи,огънати напред китки и предраменни кости.

 

Задни крайници:

Сухи,мускулести.При поглед отзад-прави и паралелни.Ъглите на ставите са ясно изразени.Скактелните стави са добре изразени,сухи.Ъгълът на скакателната става е 135-140 градуса.Глезените стоят почти вертикално.

Недостатъци или пороци:Изправена крупа,саблевидност,сближаване на скакателните стави,бъчвообразни крака.

 

Лапи: Сводести,стегнати,с овална или закръглена форма и плътно стиснати пръсти.Ноктите са насочени към земята.

Недостатъци: Плоски,растворени или прекаленно удължени.

 

Опашка: Саблевидна,в основатадебела,към края постепенно изтънява.Дължина – до скакателните стави или с 2-3 см по-къса.Вдигната стръмно нагоре.

Недостатъци: Прекаленно дълга или къса.Равномерна дебелина по цялата дължина,известна огънатост встрани,слабо или прекалено окосмена,с малко реси.

Пороци: Изкривена,силно извита,дълги реси.
...една пушка верантия една мастия и на лов за сюрмия...

koyot

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 37
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Обучението на Пегаята
« Отговор #5 -: Юни 01, 2009, 08:00:03 pm »
Прав си за кучетата много са добри ! :)
...една пушка верантия една мастия и на лов за сюрмия...