Автор Тема: Eдноцевна пушка  (Прочетена 9283 пъти)

RaMMsTeIn

 • Newbie
 • *
 • Публикации: 3
 • Karma: +0/-0
 • Оръжие: Иж18-12/70,Иж18-12/76,Иж18-7.62x54R
  • Профил
  • Ел. поща
Eдноцевна пушка
« -: Ноември 06, 2009, 11:35:56 pm »
Става въпрос за еднозарядна, едноцевна пушка. В категорията не влизат полуавтоматичните, автоматичните и нарезните оръжия с една цев.
Отличителната черта на това оръжие е наличието само на една цев. Пушката е еднозарядна, което значи, че се зарежда и едва след като патрона бъде изстрелян, в патронника може да бъде зареден нов. Поради това ловната едноцевка е с изключително ниска скорострелност. Това е нейният основен и най-непривлекателен недостатък, макар и не единствен.
В миналото ловните едноцевки бяха разпространени много широко, главно заради ниската цена и заради това, че можеха да се купят от почти всеки магазин, докато по-модерните двуцевни оръжия и особено надцевките, се намираха много трудно. По-възрастните ловци със сигурност си спомнят колко трудно беше да намериш двуцевна пушка-надцевка, та макар и от най-нисък клас.
Най-разпространени сред българските ловци са руските едноцевки ИЖ-18. До 1989 година най-високата им цена беше 45 лева, което ги правеше достъпни на практика за всеки ловец. Днес цената на нова руска едноцевка е около 150 шатски долара, което е твърде много за скромните й възможности.
Едноцевните, еднозарядни ловни пушки имат следните важни предимства:
- Стабилен бой. Поради свободното вибриране на цевта по време на изстрел, пушките с една цев имат по-равномерно разпределение на снаряда в битата плош. От това следва възможността да се получава по-разтеглен и кониентриран съчмен сноп, следователно по-голяма далекобойност. При стрелба с куршуми имат доста по-добра точност от пушките с две цеви. Това важи съшо и за полуавтоматичните и автоматичните пушки.
- Ниско тегло. Макар, че този показател е от значение само при определени видове лов, той съвсем не е маловажен и трябва да се отчита при избор на оръжие. В определени случаи обаче ниското тегло е недостатък заради значително по-големия откат при изстрел.
- Непретенциозен, опростен и много здрав механизъм, който почти не се нуждае от поддръжка. Поради малкото на брой части последните се произвеждат със значително преоразмеряване, което води до висока надеждност и дълготрайност.
- Изключително здрава цев. Пак поради възможността за преоразмеряване, цевта на едноцевната пушка се прави доста по-усилена (с дебели стени), поради което издържа на много по-високи налягания от цевите на двуцевките, които се произвеждат максимално тънки и леки. Вече почти всички едноцевки се произвеждат във вариант "Магнум" (с патронник 76 мм и предназначени за номинално налягане 1200 атмосфери).
Наред с всички изброени предимства, ловната едноцевка има един огромен недостатък - невъзможност бързо да се възпроизведе втори изстрел, а това често става причина дивечът да не бъде поразен.

http://sotisbg.com/lovno_stoeger_mod_SINGLE_BARREL.htm

Какво мислите за този вид пушки?
« Последна редакция: Ноември 06, 2009, 11:40:46 pm от RaMMsTeIn »
Оръжие:Иж18-12/70,Иж18-12/76,Иж18-223,Иж18-7.62x39,Иж18-7.62x54R,Иж18-308,Иж18-30-06
Куче:Бараци,Гончета и Мелези

mirchev75

 • Jr. Member
 • **
 • Публикации: 94
 • Karma: +1/-0
  • Профил
  • Ел. поща
Re:Eдноцевна пушка
« Отговор #1 -: Декември 08, 2009, 03:05:16 pm »
Стрелял съм с такава магнум-великолепен бой! За съжаление само 1 патрон.