Автор Тема: Обработване на трофеи  (Прочетена 7419 пъти)

FaSt-Sh0T

  • Ловец
  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 111
  • Karma: +0/-0
  • skype: www.hunter.bg
    • Профил
    • Българския ловен портал
    • Ел. поща
Обработване на трофеи
« -: Октомври 12, 2009, 10:09:28 pm »
Споделете как обработвате вашите трофеи :)

adwokat

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 35
  • Karma: +0/-0
    • Профил
    • АДВОКАТСКА КАНТОРА
    • Ел. поща
Re:Обработване на трофеи
« Отговор #1 -: Октомври 12, 2009, 10:24:21 pm »
Ето супер тема за мен.
Глави от риба кисна 24 часа в вода и много сол.После на проветливо и сухо място ги оставям да изсъхнат хубаво.След това ги почиствам от изсъхнала сол и ги лакирам.

Малко мога да споделя,но много ще науча ,ако колеги понапишат нещо тук.

hslavov

  • Administrator
  • Jr. Member
  • *****
  • Публикации: 91
  • Karma: +0/-0
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Обработване на трофеи
« Отговор #2 -: Октомври 12, 2009, 11:03:05 pm »
ами животинските глави как се третират ?

adwokat

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 35
  • Karma: +0/-0
    • Профил
    • АДВОКАТСКА КАНТОРА
    • Ел. поща
Re:Обработване на трофеи
« Отговор #3 -: Октомври 25, 2009, 05:57:32 pm »
Зъби от глиган-глиги.
Главата се вари докато не се размърдат зъбите.При младите глигани е по-трудно за долните глиги,защото са по-широки в основата и е необходимо повече варене.След изваждането се измиват хубаво.Колеги ги избелват с киселини и препарати,но някои смятат че трябва да запазят цвета си за по-голяма автентичност.Аз съм в тази група.Пълнят се с восък и се монтират на подходящо място.Хубаво е да се сложи и боеприпаса при трофея ако го откриете.Не знам други зъби освен глигите монтират ли се???

joro1

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 2
  • Karma: +0/-0
    • Профил
Re:Обработване на трофеи
« Отговор #4 -: Февруари 07, 2010, 09:00:19 pm »
 ;DГлава от риба - измивам я добре и след това отварям устата, толкова, колкото искам да е отворена, подпирам я с една пръчка /може и клечка за зъби/ и я посолвам обилно със съл, докато е мокра, и докато побелее от солта и същата не започне да си пада от трофея. Слагам на проветриво и да няма пряка слънчева светлина място, защитено от врабците и къдънките и оставям да си изсъхне. След това лакирам, а очите ги правя от топчетата в бутилките от уиски, като за целта ги деля на две и ги залепвам на главата. Стават перфектно.
Глава от сръндак се обработва, като се вържат рогчетата с тел, потопи се във водата до пръстените и се вари, докато падне цялото месо и хрущяли от нея /досипва се вода/. След това се изсушава и се реже под ъгъл /има два-три начина на срез/ вижте в книгите за обработка на трофеи. Обработвам с перхидрол, за да е бяла, рогчетата се почистват само от пръст или от остатъци от кожа, не обичам да лакирам не е автентично. След това се монтира на дървена основа, коята според джоба може и да е с дърворезба, може и да е натурално лакирано дърво. успех! ;)

rocky85

  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 67
  • Karma: +0/-0
    • Профил
    • Ел. поща
Re:Обработване на трофеи
« Отговор #5 -: Март 05, 2010, 10:09:39 am »
При варенето на главата на дивото прасе е най-важно бивните да не попаднат под водата, те трябва да са над нея, да стърчат отгоре.
Хубаво е след изваждането от черепа да се почистят добре и да се оставят за няколко дни да подсъхнат. След това се напълват с епоксидна смола. За разлика от восъка тя има доста по-здрав строеж и при изсъхването й става изключително здрава. Когато се напълнаят с восък няма гаранция, че няма да се пукнат след време.