Автор Тема: Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов  (Прочетена 11605 пъти)

BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« -: Септември 09, 2009, 05:19:20 pm »
Историята на лабрадор ретривъра определено може да бъде проследена от 1700 - ната година в Канада. До този момент е имало две породи- Грейтър Нюфаундланд и Лесър Нюфаундланд. Тези две породи са били познати също и като кучетата на Грейтър и Лесър Сейнт Джон. Грейтър Нюфаундландът бил използван главно за тежка работа - работещи в отбор 4 кучета дърпат количка, заедно с водача , количката пълна с 200-300 кг риба. Грейтър Нюфаундландът бил по- голям от двете породи и притежавал по-дълга и гъста козина. Лесър Нюфаундландът бил гладкокосместо черно куче, което било без конкурент по смелост и издръжливост. Тези кучета били постоянни и верни спътници на рибарите в Лабрадорско море. След труден работен ден , който понякога продължавал по 20 часа, можело да се види как Лесър Нюфаундландът си играе с децата на риболовците.Лесър Нюфаундландът имал репутация много предано, лоялно куче, отличен другар в лова. Тези му качества поставили началото на внасянето на тези кучета във Великобритания. Там Лесър Нюфаундландът станал много популярен в по-големите имения и така започнала развъдна програма. През 1887 година третият граф на Малмсбъри написал в писмо до приятел:“Винаги съм наричал своите кучета лабрадори и съм пазил породата чиста, доколкото мога, от първото ми куче от Пуул (пристанище- по онова време, водещо сериозна оживена търговия с Нюфаундланди). Истинската порода може да се знае като притежаваща козина, която отхвърля водата като намазана с олио и с опашка като видра”.За жалост не всеки развъдчик искал да запази породата чиста. В ранните дни на ловуване с кучета /това било около края на 18 -ти и началото на 19 -ти век/ кучето, което донасяло улова, било познато като “ретривър” и развъдчиците го кръстосвали, решавайки дали им харесват някои качества или способности за лов. Те развъждали дългокосмести и късокосмести, както и къдрави кучета. Естествено, че забелязали отличните качества на лабрадор ретривърите и ги кръстосали със своите линии. Потокът на гени на лабрадора е доминиращ до момента, когато той се смесва с друг тип породи. Качеството на лабрадора и външния му вид обикновено доминират над вида и характера на поколенията му.

До 1903 Лесър Нюфаундланда,вече знаен като Лабрадор Ретривър бил установен като отделна, истинска порода и му бил даден регистриран статут от Английският Развъден Клуб. Най-накрая ,през 1917 Американския Развъден Клуб забелязал Лабрадор Ретривъра като отделна ретривърска порода. Лабрадор Реетривър Клубът държи да запази основните работни качества на породата,затова е било запазено изискването, освен екстериорни качества, Лабрадора да притежава и добри работни качества. Но в наше време това е отпаднало.Известността на лабрадор ретривъра може също да бъде тълкувана като скрито проклятие. Хората гледат на развъждането и продаването на кученца като начин за изкарване на пари. Затова започват да основават развъдници за кучета, които произвеждат стотици кучета.Много често развъдниците нямат интерес към породата.Техен единствен интерес са парите , които ще изкарат.В днешни дни Лабрадорите са склонни към заболяване от атрофия на периферията на ретината, тазобедрена дисплазия и дисплазия на ретината. За новия собственик е важно да намери възможно най-здравото куче не от човек, който фабрикува кученца, или хора, които развъждат кучета в задния си двор, а е важно да го намери от човечен, разумен и отговорен развъдчик.

BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #1 -: Септември 09, 2009, 05:20:23 pm »
СТАНДАРТ

FCI Стандарт №122 /29. 01. 1999/ GB

ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР

женската Loch Mor Shugar, Италия

Оригинал: Великобритания
Дата на публикуване на оригиналния валиден стандарт: 24.06.1987
Предназначение: Ретривър
Класификация: FCI
Група 8 - Ретривъри, Претърсващи кучета, Водни кучета.
Секция 1 - Ретривъри с работни изпитания.
Общо впечатление: Здраво сложено,компактно и много активно куче, с широк череп, широки и дълбоки гърди и ребра, широка и силна поясна част и крупа.

Характеристики и темперамент: Добродушно, много подвижно куче. Изключително обоняние, мека захапка, любов към водата. Приспособяващ се и послушен компаньон.Интелигентен,енергичен и послушен, със силно желание да се хареса. Блага натура, без всякакви признаци на агресия или страх.

Глава
Череп: Широк, с чисти линии, без месести бузи. Ясно изразен стоп (стоп – прехода от челото към муцуната).
Лицева част:
Нос: Широка носна гъба, с добре развити ноздри.
Муцуна: Мощна и плътна – незаострена.
Челюсти и зъби. Челюстта е със среден размер, челюстите и зъбите са здрави с перфектна, правилна и пълна ножицовидна захапка тоест горните зъби плътно покриват долните като образуват квадрат в челюстта.
Очи: Среден размер, излъчват интелигентност и добър темперамент, кафяви или лешникови.
Уши: Недълги и тежки, прилягат близо до главата, по скоро поставени леко отзад.
Врат: С чисти линии, силен и мощен, поставен на добре разположени лопатки.

Тяло
Гръб: Права горна линия.
Поясна част: широка, къса компактна и здрава.
Гърди: с добра ширина и дълбочина, с добре изразени заоблени ребра.
Опашка: Отличителен белег за породата, с широка основа, постепенно изтънява към върха. Със средна дължина, без гребен, равномерно покрита с къса, плътна козина, това и придава кръгъл изглед подобно на “видрова” опашка. Може да се повдига весело, но никога да не се завива над гърба.

Крайници
Предни крайници: Прави от коляното до земята гледани отпред със здрави кости.
Рамо: Дълго и косо.
Задни крайници:Добре развити, крупата не е наклонена към опашката.
Коленни стави: С добри ъгли.
Скакателни стави: Ниско разположени. Изкривяването им една към друга е крайно нежелателно.
Лапи: Кръгли, компактни, с добър свод и месести добре оформени възглавнички.

Движения: Свободни, енергични. Праволинейни и паралелни предни и задни крайници.

Козина: Качеството на козината е отличителен признак за породата. Къса, гъста, без вълни и стърчащи части, гладка и плътна при допир. Плътен водонепроницаем подкосъм.
Цвят: Изцяло черен, жълт или шоколадов.Жълтото е в диапазона от светъл крем до лисиче рижаво. Допустимо е малко бяло петно на гърдите.
Размер: Идеалният ръст при холката:
за мъжките - 56-57 cm
за женските - 54-56 cm

Недостатъци: Всички отклонения от гореописаното се приемат като недостатък. Недостатъците трябва да бъдат разглеждани според ефекта им върху здравето и благоденствието на кучето.

Всички очевидни шоу, психически или поведенчески аномалии трябва да бъдат дисквалифицирани.

Забележка: При мъжките трябва да има два пълноценни, нормално развити тестиса, напълно спуснати в семенните торбички.


ХАРАКТЕР

Устойчив, лоялен, нежен и изключително благонадежден с деца. Може да се използва както за лов, така и за специализирано обучение (водачи на слепи хора, помощници на инвалиди, спасителни кучета, полицейски кучета, персонална охрана, спортна дейност и други). През годините те са използвани за всякакъв вид работа. Лабрадорите са едни от най-добрите и старателни апортьори. Те носят всичко и по всяко време. Кучетата от тази порода са работохолици и имат нужда непрекъснато да изпълняват най-различни задачи, поставяни им от нас. Все пак не бива да забравяме, че Лабрадорите са селекционирани за да бъдат по всяко време в служба на хората.

Съвременният Лабрадор се е развил изключително като спортна порода. Феноменалните му способности са довели до използването му и за други неща - лабрадорите са едни от кучетата с най-най силно развито обоняние и са широко използвани във всички видове спасителни работи, както и за откриването на експлозиви и наркотици. Приветливият характер на тези кучета и великолепните им възможности за дресировка са ги направили образцови помощници на инвалиди и най-успешните кучета-водачи на слепи хора в света. Те са чудесни компаньони както за деца така и за възрастни и тяхната заслужена популярност продължава да расте от година на година.

Репутацията на Лабрадор ретривъра като любвеобилно домашно куче е напълно оправдана, но собствениците на това любящо и енергично животно трябва да са подготвени да се справят с неговата темпераментна, понякога буйна природа, като удовлетворяват огромната му нужда от движение и усилени упражнения. Първоначално породата е създадена за работа на открито и затова се нуждае от физическа и умствена активност. С общителния си и предразполагащ нрав, лабрадорът притежава всички качества на идеалното куче. Но те трябва да бъдат възпитавани у него - от момента, в който притежавате кучето, Вие трябва да отделяте достатъчно време, за да го запознавате с нови ситуации и да го учите на добро поведение. Добре възпитаното куче е удоволствие за Вас и околните.

Кучетата са нуждаят не само от физически упражнения, но и от умствено натоварване. Собствениците на лабрадори трябва да използват уникалните способности на тези кучета, като им предлагат игри, включващи донасянето на предмети. Тези игри носят радост на животното, а и могат да се използват в помощ на дресировката, на заздравяване на връзката между водача и кучето, както и просто за отмора. Лабрадорът с радост би донесъл който и да е предмет на стопанина си - той прави това инстинктивно. Тази порода се счита за най-податлива на тренировки, следвана от Германското овчарско куче и още няколко породи. Селекциониран за да работи под ръководството на човека, лабрадорът притежава дух на сътрудничество и е много отзивчив на командите, демонстрирайки изключителна лоялност и послушание. Както споменахме, той се слави като много игриво куче - по рождение е общителен и любопитен и обикновено използва всяка възможност за контакт с други кучета. На тази порода не може да се разчита да пази къщата, като лае. Приятелски настроеният лабрадор по-скоро би развел крадците из дома да поразгледат. Обаче би могъл да събори някой натрапник, тъй като има навика да скача върху всеки, приветствайки го бурно. Това куче има склонност да остава невъзмутимо при странни звуци, обкръжение или хора. Това е свързано с развитието му като ловно куче с адаптивна, безгрижна и любознателна природа.

Ако на близо има вода - от най-малката локва до огромния океан, без значение дали е мръсна или солена - лабрадорът ще я намери и ще се гмурне в нея с охота. Силните, мускулести крайници, добре сложените гърди и ципата между пръстите осигуряват скорост и издръжливост при плуването. Лабрадорът е наследил гъст, подобен на вълна подкосъм, разположен под покривните косми, от своите канадски прадеди, създадени за работа в студените води на Нюфаундленд. Този пласт осигурява великолепна изолация от водата, въпреки, че при по-сурови условия тези кучета все пак страдат от хипотермия.


ВЪНШЕН ВИД

ОБЩ ВИД НА ЛАБРАДОРА: това е здраво, силно куче с мощни кости, което обаче не трябва да изглежда твърде масивно. Лабрадора трябва винаги да е в добра кондиция за работа при апорт, за преодоляване на препятствия със скок, за плуване срещу силно течение и да има необходимата енергия да прави това много пъти на ден! Не всички развъдчици имат предвид тези изисквания, затова се получават кучета , недобре анатомично поставени, много леки, без достатъчно сила и енергия за напрегнатата работа по апорта или необичайно тежки, затормозени кучета, които бързо се уморяват.

Трябва да помним, че все пак основното предназначение на лабрадора е като работно куче апортьор и е нужно да запазим работните му качества, дори и да сме сигурни, че точно нашето куче едва ли ще се яви на работни изпити в живота си!


ГЛАВА: Черепната част трябва да е широка с добре изразен стоп. Челюстта е среден размер мощна и здрава. Устната е със средна дължина – дължината и не трябва да пречи при захващането на дивеча.

ЗЪБИ: Прави, с добра, нормална-ножицовидна захапка. Премоларите са разположени близо до фронталните зъби и заедно образуват квадратна форма в предната част на челюстта.Лабрадорът e препоръчително да притежава пълна зъбна формула, което означава да има двадесет зъба на горната челюст и двадесет и два на долната челюст. Липсата на премолар не е сериозен недостатък, нито при явяване на кучето на изложба, нито за развъдна дейност. Липсата на зъб, от която и да е от другите групи е сериозен недостатък.
ОЧИ: Среден размер, излъчват интелигентност и добър темперамент – кафяви или лешникови на цвят.
УШИ: Недълги, нито тежки, поставени далеч назад и падат близо до главата.
НОСНА ГЪБА: Голяма, добре оформена, с добре развити ноздри, които гарантират на кучето добро обоняние. Черна или розова обиколена с тъмен контур.
ШИЯ: Здрава, без пропадания, с добър плавен ход и правилен ъгъл към раменете.

ПРЕДНИ КРАЙНИЦИ: Лопатката и рамото са косо поставени, недълги и се срещат под ъгъл 90градуса. Погледнати отпред предните крайници трябва да са прави, недълги, добре замускулени, със здрави кости и здрави стъпала. 90 градуса е идеалният ъгъл, 105 градуса е възможен и даже по-типичен за породата. 130 градуса е прекалено голям ъгъл при крайници с такова заъгляване, крачката е по-къса и по-отсечена.


ТЯЛО: Добре развито, здраво, с дълбок гръден кош, къса поясница, права горна линия.
ГРЪДЕН КОШ: Гръдния кош трябва да е толкова широк, че между предните крака спокойно да минава мъжка длан. При поглед отстрани гръдната кост трябва да е на нивото на лактите.


ЗАДНИ КРАЙНИЦИ: Добре замускулени с добре изразени ъгли и скакателни стави. При поглед отзад скакателните стави трябва да са успоредни и прави. Х образни и О образни задни крака са сериозен недостатък.

Задните крака с недобри ъгли дават лош оттласък при движение. Когато кучето се движи правилно създава впечатление, че задните крака със сила оттласкват от земята!

Ъгъл от 110-120 градуса позволява идеалното движение на задните крайници.
Ъгъл от 90 градуса е твърде изразен и дава Х или О образно отклонение в скакателните стави – от там лошо движение.
Ъгъл от 150 градуса дава недобра извивка в коляното – резултата е недобър оттласък.

ЛАПИТЕ са компактни, добре оформени, с прилепнали пръсти и ципи между тях.

КОЗИНА: Отличителен белег на породата - гъста, къса и твърда, с гъст, мек, водонепроницаем подкосъм. Подкосъмът е допустимо да е малко по-светъл от цвета на основната козина.
Цветове: Черен, пясъчен и шоколадов. При черния цвят е допустимо неголямо бяло петно на гърдите. Пясъчния цвят обхваща гамата от много светло бежово до тъмно почти керемидено оранжево. При пясъчния цвят също се допуска малко бяло петно на гърдите.
ОПАШКА: Отличителен белег за породата. Широка в основата си изтънява към върха, средна на дължина – при опъване в посока успоредна на задния крак не трябва да подминава скакателната става. Направлява набитите лабрадорски тела във водата. Позицията на опашката е като продължение на линията на гърба. В никакъв случай не минава над гърба, нито се завива над него.

ДВИЖЕНИЯ: Много важни за лабрадора – леки и свободни. Правилно анатомично построеното животно има и правилни движения.

Когато кучето се движи към вас трябва да виждате само предните крайници, когато се движи в обратната посока, отдалечавайки се от вас, трябва да виждате само задните крайници. Движенията не трябва да са с голям размах.

ВИСОЧИНАТА за мъжките индивиди е 56-57 см, а за женските - 54-56 см.
ТЕГЛОТО за мъжките е около 35 кг, а за женските - 25-28 кг.

За недостатъци на породата се смятат всички отклонения от стандарта.

Приблизителни параметри в размерите на кучето по време на растежа му. Всички параметри дадени в таблицата са усреднени. Някои кучета израстват около шестия месец, а други растат и се развиват до година и половина. Мъжките кучета по правило са по-едри, а женските се развиват по-бързо.

BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #2 -: Септември 09, 2009, 05:21:24 pm »
Най-добрите апортьори в действие...
BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #3 -: Септември 09, 2009, 05:21:57 pm »
Ето и малко видео-та на лов с лабрадори!
BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2009, 07:15:09 pm »
Наскоро гледах един филм как в Шотландия ги използват за яребици, онази тяхната яребица как беше бяла ли, червена ли...не знаам. Ама страшно претърсване правеха.

Видео: Atholl grouse shooting

BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #5 -: Февруари 07, 2010, 12:00:49 pm »
Ловни испитания за ретривъри!!!


BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #6 -: Февруари 17, 2010, 12:28:17 pm »
Водолаз -->

BOJO

 • Full Member
 • ***
 • Публикации: 188
 • Karma: +0/-0
  • Профил
  • Клуб по ловна стрелба "Пиргос" - Бургас
  • Ел. поща
Re:Лабрадор Ретривър - Куче за спорт и лов
« Отговор #7 -: Май 03, 2010, 10:22:28 pm »
Ето и от мен едно момиче Рона на 3 месеца и половина...