Автор Тема: Мрежа против комари (туристическа)  (Прочетена 7031 пъти)

lutgulajn

  • Newbie
  • *
  • Публикации: 11
  • Karma: +0/-0
    • Профил
    • Ел. поща
Мрежа против комари (туристическа)
« -: Октомври 08, 2012, 10:45:09 am »
Здравейте,
Имам няколко комарни мрежи.

Предназначението им е да ви пазят от гадините докато спите или си почивате някъде край реката, или докато лагерувате на място с повече насекоми. Поставят се над леглото/ шалтето и представляват пространство отвсякъде заградено със ситна мрежа.
Тази година за пръв път опитах такава мрежеста "палатка" и съм повече от доволен от представянето и. Първо е много лека и компактна - в дни в които няма нужда от палатка, това е идеалното решение. Позволява да се пътува леко.
После за разпъването и ви трябва само 1 единствена точка на която да я закачите - всичко става за 3 минути.
Като я закачите вкарвате багажа си вътре и го подреждате покрай стените. Леко подпъхвате краищата на мрежата под багажа, така че хем насекомите да не могат да пролазят вътре, хем по тоя начин да разпънете максимално мрежата за да ви е възможно по-комфортно и широко. Получава се едно много приятно укритие-подслон, в който дори се спи по-спокойно.

Аз самият макар, че всяка година изкарвам по около месец или повече по поляните, винаги през първите дни на открито спя малко по-неспокойно. Присънват ми се разни неща, звуците на гората ме будят и просто не мога да се отпусна напълно. Това не ме спира да излизам при всяка възможност, но малко ми разваля удоволствието понякога.
Отдавна съм си решил да не спя в палатка. Имам една, но не я взимам. Просто си лягам на открито и се надявам никое животно да не дойде да ме безпокои.
Та така си спя аз по "старият начин" както хората са го правили много отдавна - директно под откритото небе, но понякога малко неспокойно.
Сега си мисля - когато не вали и не е твърде студено палатка е излишна. От една страна тя не дава реална сигурност защото е просто тънък слой найлон, който ви отделя от заобикалящия свят. От друга страна, формата на палатката е непозната и не може да се асоциира от животните като някакъв интересен или ловен обект - затова не ви закачат в нея. От трета страна хората, а не животните са най-голямата опасност, а от палатката не може да се излезе скорострелно, нито може да се види какво се случва навън. Поради тия причини аз реших да спя без палатка и от години се справям така.

Тази година обаче изпробвах дали с една такава мрежа няма да имам и двете - хем да съм без палатка, хем да имам някаква "бариера" между мен и животните за да спя малко по-спокойно. Оказа се много удачен вариант - леко е и бързо се разпъва, вътре е достатъчно широко, когато е тъмно виждаш перфектно какво се случва навън и то във всички посоки, можеш с един замах да излезеш - просто я отхвърляш, защото тя няма врата. Едновременно с това ако е добре разпъната с багажа по краищата има достатъчно пространство и стабилност, и вятърът не я отмества. И най-вече - тя е някаква бариера, така че да усетите преди нещо да ви скочи в чувала или да ви се е навряло в лицето докато спите. За мухите през деня и комарите нощем да не говорим - тая мрежа е СУПЕР! Импрегнирана е с Перметрин, който директно ги убива като я докоснат.

Та какви са тия мрежи които имам. Те са купувани за мен и за разни приятели, но само аз и още 1 си ги ползваме. Седяха сумати време и реших, че няма смисъл да седят още, като могат да влязат на някой в употреба. Аз самият си ползвам редовно моята и възнамерявам да продължа да я ползвам защото много си я харесвам.

Ето какво представляват.


Две Mountainlife Travel Wedge Mosquito Net

Една Lifesystems SOLO mosquito net

Една Lifesystems EXPEDITION Single mosquito netMountainlife Travel Wedge Mosquito Net - два броя
Това е ултракомпактна и лека (само 140 грама измерено с домашната ми везна) мрежа, която се събира в една малка торбичка. Tорбичката е с размери 17 х 8 см. Предназначена е за единично легло и в разпънато състояние е 210 x 70 x 120 см.
Закачва се на една точка и затова е "wedge"  - клиновидна, тоест като пирамида по форма. Мрежата е ситна - около 45 отвора на квадратен см с шестоъгълна форма (пчелна пита) Края на мрежата е от по-здрав материал - лента която я опасва от край до край. По тая лента през известно разстояние има 4 "уши" в които можете да прекарате колчета и да я застопорите към земята. Импрегнирана е с Перметрин, който е устойчив на доста изпирания (според производителя 20) - всяко насекомо което я напълзи умира. 

Имам 2 от нея като състоянието на мрежите е като ново. Перметрина си стои, усеща се миризмата му, а като си докоснах (по невнимание) ръката до устните усетих и вкуса му... Понеже обаче са се въргаляли и са прехвърляни с времето от тоя шкаф в оня, има следи от износване отвън по торбичките им. Тази която съм снимал е още с етикета си, другата е същата, но без етикет. Нейната торбичка е по-износена от двете. Разгледах дето се вика под микроскоп мрежите - те и двете са в перфектно състояние без забележки - само "опаковката" (торбичката) е малко позахабена. Иначе нямаше да ги продавам. Цвета на мрежите е бял и е за един човек!

Цената им е по 19 кинта на парче.

Контакт:
GSM: 0896 644393
е-мейл: lutgulajn@yahoo.com
(Обадете се по телефона или ми пишете на е-мейла за ваше и мое удобство. Личните съобщения във форума са по-трудни за следене)Lifesystems SOLO mosquito net - една
Англичаните от Lifesystems са специализирани в продуктите за оцеляване (96 продукта) - мрежи против насекоми, комплекти за първа помощ и такива за оцеляване, запалки, репеленти и кремове, пречистване на вода, фенери...Като се разпъне изглежда така


Тази мрежа е по-голяма от предходната. Също е бяла на цвят. Като отвори е същата - между 42 и 49 отвора на квадратен см. Формата им е шестоъгълна - тип пчелна пита. Такава е която ползвам и аз. Размерите когато е прибрана в торбата са 36 х 10 см. В разпънато състояние е 210 x 180 x 110 см.
Всъщност тя се води "solo" но според мен съвсем спокойно може да се ползва и от двама души. Ето още нещо за което се сещам в полза на тия мрежи - докато в тясна палатка с 2 ма човека ще мирише на лисичарник, тук въздуха е така свеж, както ако си на открито ;) Много съм доволен, признавам.
Теглото и е точно 395 гр.

Състоянието и е ново - нова мрежа в нова торбичка, без следи от каквото и да било използване. Върви с пластмасова тръбичка, която (като рамка) допълнително я разпъва в горната част. Така се получава, че с нея тя виси не на 1, а на 3 места. Като форма също е пирамидална - горе с връх, а на долу се разширява. Завършва с лента от по-ситна мрежа (точно като предходната) която я обкантва отвсякъде. Върху нея има няколко "уши" с метални халки за които да се привържат колчета (като на палатка) с които да се закрепи за земята.
Импрегнирана е с Перметрин.

Ето официалният сайт:
http://www.lifesystems.co.uk/products/mosquito-nets/solonet-single.html

Цена за тази 35 лв.

Контакт:
GSM: 0896 644393
е-мейл: lutgulajn@yahoo.com
(Обадете се по телефона или ми пишете на е-мейла за ваше и мое удобство. Личните съобщения във форума са по-трудни за следене)Lifesystems EXPEDITION Single mosquito net - една
Тази е на същите англичани от Lifesystems -също бяла на цвят.

Така изглежда като се разпъне


Тя е голяма като предходната и би могла при нужда да побере 2ма души (макар че се води единична). Размерите и прибрана в торбата са 23 х 13 см. Когато се разпъне размера и е 210 x 150 x 100 см.
Теглото и е точно 400 гр. Разликата с останалите е че е "box" - тоест представлява куб, а не пирамида. Разпъването и може да стане както с 4 точки - по една във всеки горен ъгъл, така и само с една - тогава провисва и заприличва на пирамида. Състоянието и е като ново, забелязвам само едно малко петънце с големината на монета в долния край на торбичката (вижда се на последната снимка долу в ляво). Мрежата вътре (гледана под лупа) е в отлично състояние.

Както се вижда от снимките се прибира в компресионна торба с 2 ленти с катарами.

Цената е 35 лв

Контакт:
GSM: 0896 644393
е-мейл: lutgulajn@yahoo.com
(Обадете се по телефона или ми пишете на е-мейла за ваше и мое удобство. Личните съобщения във форума са по-трудни за следене)