Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - RaMMsTeIn

Страници: [1]
1
Някой бил ли е на такъв лов?Аз бях веднъж, един приятел ме покани на лов и каза "Утре ще направим един специален лов, не си взимай пушка".Ловувахме с кучета Дого Аржентино, Питбули и 3 мелеза от Дого Аржентино и Посавско гонче.Излетът беше пълен с емоции и мина успешно, но не и за две кучета - бяха раннени но уживяха.Имаше 5 свалени прасета от кучетата(само за един нерез помогнахме на кучетата защото насече 2,иначе кучетата сами ги умъртвяваха) жалко че не си носих фотото.

2
Гладкоцевни / Eдноцевна пушка
« -: Ноември 06, 2009, 11:35:56 pm »
Става въпрос за еднозарядна, едноцевна пушка. В категорията не влизат полуавтоматичните, автоматичните и нарезните оръжия с една цев.
Отличителната черта на това оръжие е наличието само на една цев. Пушката е еднозарядна, което значи, че се зарежда и едва след като патрона бъде изстрелян, в патронника може да бъде зареден нов. Поради това ловната едноцевка е с изключително ниска скорострелност. Това е нейният основен и най-непривлекателен недостатък, макар и не единствен.
В миналото ловните едноцевки бяха разпространени много широко, главно заради ниската цена и заради това, че можеха да се купят от почти всеки магазин, докато по-модерните двуцевни оръжия и особено надцевките, се намираха много трудно. По-възрастните ловци със сигурност си спомнят колко трудно беше да намериш двуцевна пушка-надцевка, та макар и от най-нисък клас.
Най-разпространени сред българските ловци са руските едноцевки ИЖ-18. До 1989 година най-високата им цена беше 45 лева, което ги правеше достъпни на практика за всеки ловец. Днес цената на нова руска едноцевка е около 150 шатски долара, което е твърде много за скромните й възможности.
Едноцевните, еднозарядни ловни пушки имат следните важни предимства:
- Стабилен бой. Поради свободното вибриране на цевта по време на изстрел, пушките с една цев имат по-равномерно разпределение на снаряда в битата плош. От това следва възможността да се получава по-разтеглен и кониентриран съчмен сноп, следователно по-голяма далекобойност. При стрелба с куршуми имат доста по-добра точност от пушките с две цеви. Това важи съшо и за полуавтоматичните и автоматичните пушки.
- Ниско тегло. Макар, че този показател е от значение само при определени видове лов, той съвсем не е маловажен и трябва да се отчита при избор на оръжие. В определени случаи обаче ниското тегло е недостатък заради значително по-големия откат при изстрел.
- Непретенциозен, опростен и много здрав механизъм, който почти не се нуждае от поддръжка. Поради малкото на брой части последните се произвеждат със значително преоразмеряване, което води до висока надеждност и дълготрайност.
- Изключително здрава цев. Пак поради възможността за преоразмеряване, цевта на едноцевната пушка се прави доста по-усилена (с дебели стени), поради което издържа на много по-високи налягания от цевите на двуцевките, които се произвеждат максимално тънки и леки. Вече почти всички едноцевки се произвеждат във вариант "Магнум" (с патронник 76 мм и предназначени за номинално налягане 1200 атмосфери).
Наред с всички изброени предимства, ловната едноцевка има един огромен недостатък - невъзможност бързо да се възпроизведе втори изстрел, а това често става причина дивечът да не бъде поразен.

http://sotisbg.com/lovno_stoeger_mod_SINGLE_BARREL.htm

Какво мислите за този вид пушки?

3
Лов без огнестрелни оръжия / Re:Фотолов
« -: Ноември 06, 2009, 11:26:41 am »
Нещичко от мен.

Страници: [1]