Форум - Hunter.bg - Българският портал за лов и риболов

Лов => Лов без огнестрелни оръжия => Темата е започната от: koyot в Юни 02, 2009, 05:05:52 pm

Титла: Испанските пушки - GAMO
Публикувано от: koyot в Юни 02, 2009, 05:05:52 pm
Испанската фирма “Гамо” е една от най-популярните производителки на пневматично оръжие на стария континент. Тя е позната и у нас, тъй като много оръжейни магазини предлагат нейни модели. Както всяка голяма фирма, така и “Гамо” постоянно пуска на пазара нови продукти. В този брой ще представим няколко от песледните модели пневматични пушки.
 Eднозарядната класическа пушка с чупеща се цев “Вайпър” (Viper – усойница) е предназначена за лов на дребен дивеч. Изработена е от въглеродна стомана и синтетика – ложа и приклад, които са в едно цяло. Външните метални повърхности са оксидирани. Цевта се характеризира с удебелена предна част, което подобрява баланса при премерване. Няма механични мерни прибори и се използва само с оптика, която се монтира върху специална стойка. Прикладът е ергономичен с полупистолетна ръкохватка, буза и гумен задтилък, като по него и ложата има накатени участъци с цел предпазване от плъзгане. Спусъкът е класически, двупозиционен, а пред него има малко лостче, служещо за предпазител. Усилието върху него за произвеждане на изстрел е 1,7 kg а за зареждане на оръжието – 13,6 kg. Предназначена е за използване както на кръгли сачми, така и на такива тип чашка, като в зависимост от това е и началната им скорост.
Този модел има и една модификация, наречена “Вайпър Експрес”, която има същия принцип на действие, вложени матерали и сходен дизайн. Различава се по това, че върху цевта има вентилираща шина, в предния край на която е монтирана малка метална мушка. На външен вид трудно може да се различи от една класическа ловна пушка. Този модел може да се използва и без оптика за разлика от горния. Последното различие е, че използва сачми тип чашка или кръгли с калибър 5,5 mm. Предлага се за около 250 щатски долара.
Следващият ловен модел “Нитро-17” също е еднозаряден с чупеща се цев. Изработен е от въглеродна стомана, полимери – част от цевта и композитен материал – ложа и приклад, които са в едно цяло. Външните метални повърхности са оксидирани. Цевта се характеризира с това, че е със стоманена сърцевина, обвита от високотехнологичен полимер с набраздена част, което една новост, рядко срещана в този вид оръжия. Всичко това води до намаляване на теглото на пушката. Няма механични мерни прибори и се използва само с оптика, която се монтира върху специална стойка. Прикладът е ергономичен с полупистолетна ръкохватка и регулируем гумен задтилък. Спусъкът е класически, двупозиционен, а пред него има малко лостче, служещо за предпазител. Усилието за произвеждане на изстрел е 1,7 kg, а за зареждане – 13,6 kg. Предлага се за около 180 щатски долара.
Последният модел “Рекон” също е еднозаряден с чупеща се цев и има същото предназначение, като освен това е предназначен за използване от деца, юноши и естествено дами. Изработен е от въглеродна стомана, полимери – част от цевта и композитен материал – ложа и приклад, които са в едно цяло. Външните метални повърхности са оксидирани. Цевта е като  при “Нитро-17”. Няма механични мерни прибори и се използва само с оптика, която се монтира върху специална стойка. Прикладът е със съвременен дизайн, ергономичен, с полупистолетна ръкохватка, олекотен с два отвора и гумен задтилък. Всичко това води до намаляване на теглото на пушката като цяло. Спусъкът е класически, двупозиционен, а пред него има малко лостче, служещо за предпазител. Усилието за произвеждане на изстрел е 1,5 kg, а за зареждане – 8,6 kg. Предлага се за около 150 щатски долара
Титла: Re:Испанските пушки - GAMO
Публикувано от: koyot в Юни 03, 2009, 01:20:08 pm
Ето и някой снимки от мен :
Титла: Re:Испанските пушки - GAMO
Публикувано от: koyot в Юни 03, 2009, 01:21:06 pm
Ето и още една :
Титла: Re:Испанските пушки - GAMO
Публикувано от: warior в Септември 03, 2010, 02:48:36 pm
Искам да допълня, че модела Viper Express може да стреля освен със стандартни съчми и със едни "ловни патрончета" . Имах такава пушка, която продадох и сега съжалявам. С патрончетата се свалят дребни пернати до 20 метра. Ето от тук я купих тогава Въздушна пушка ГАМО VIPER EXPRESS 5.5 (http://www.pushka.eu/product_info.htm?idarticles=278)